Desi pentru lumea medicala moderna pare de neconceput, bandajele cu larve ale unei specii de muste s-au folosit înca din cele mai vechi timpuri pentru o vindecare rapida a plagilor.
Pîna acum cîtiva ani aceasta terapie a fost complet ignorata, dar evolutia germenilor care au devenit din ce în ce mai rezistenti la antibiotice a facut ca medicii din Occident sa recurga la ajutorul larvelor în tratamentul unor plagi sau ulceratii persistente.
Studiile efectuate pe pacientii care au fost tratati în acest fel demonstreaza ca terapia larvara este foarte eficienta, în peste 80 la suta din cazuri fiind îndepartate tesuturile necrozate. Unul din avantajele majore ale acestei terapii este ca larvele îndeparteaza tesutul necrozat fara a interveni asupra celulelor sanatoase.
Printre beneficiarii acestei terapii se afla mai ales pacientii diabetici care au mari dificultati la vindecarea ulceratiilor si pentru care, în unele cazuri, acest tratament s-a dovedit o alternativa viabila.
Medicii care au apelat la acest tratament au ajuns la concluzia ca este eficient în tratarea mai multor tipuri de plagi, este usor de folosit si bine tolerat de pacienti si nu are efecte secundare.
O practica straveche, uitata o data cu descoperirea antibioticelor
Aceasta practica terapeutica a capatat popularitate si a fost destul de raspindita înainte de anii 1940, cînd au fost descoperite antibioticele. Dovezi ale vindecarilor prin aplicarea bandajelor cu larve apar mentionate în izvoare istorice foarte vechi, de la civilizatia mayasa pîna la triburile din Australia.
Una dintre cele mai vechi scrieri în care este descrisa aceasta practica îi apartine lui Ambroise Pare, care servise drept chirurg regilor Frantei în secolul al XVI-lea. Ca medic de front el a observat ca prezenta larvelor pe ranile bolnavilor are un efect benefic pentru evolutia lor.
Mai tîrziu, baronul D.J. Larrey, medic de front în armatele lui Napoleon, a observat ca larvele nu ataca tesutul sanatos, ci numai pe cel necrozat, ajutînd la vindecare. În America, în timpul Razboiului de secesiune, doctorul J.F. Zacharias si colegul sau Joseph Jones au folosit acest tip de tratament pentru a curata plagile soldatilor, iar Zacharias a consemnat ca în felul acesta a reusit sa salveze vietile multora.
Primele studii stiintifice pe acest subiect au fost elaborate de catre W.S. Baer, dupa primul razboi mondial. În anii 1920-1930, Baer a folosit cu succes larvele în tratarea unor cazuri de osteomielita si ulceratii aparute la nivelul picioarelor, iar acest gen de terapie a fost folosita pe scara larga în Statele Unite si Canada. Acest gen de terapie a fost folosita cu succes si în tratamentul unor ulceratii mamare maligne, al unor arsuri, abcese si chiar carcinoame.
Descoperirea penicilinei si a sulfamidelor, în 1940, a facut ca aceasta practica sa fie abandonata. În zilele noastre, datorita folosirii pe scara larga a antibioticelor cu spectru mare de actiune, foarte multi germeni au devenit rezistenti la tratamentul cu antimicrobiene, iar medicina a redescoperit beneficiile acestei terapii.
Secretiile pe care larvele le lasa în urma lor ajuta la îndepartarea celulelor moarte si la formarea unora sanatoase.
Nu toate tipurile de larve pot fi folosite
Nu toate tipurile de larve ale mustelor pot fi folosite, ci numai cele care nu ataca tesutul sanatos, îndepartînd partile necrozate din plagi. Cel mai adesea sint folosite larvele din familia Calliphoridae, care sint cultivate în medii sterile sau sint sterilizate înainte de a fi aplicate pe rani.
Bandajele cu larve sint foarte usor tolerate si destul de usor de executat, dar sint necesare niste precautii pentru ca larvele sa nu migreze din plaga. Un astfel de pansament trebuie mentinut timp de trei zile dupa care este îndepartat, iar rana se curata cu solutie sterila.
Acest tip de tratament poate fi folosit împreuna cu tratamentul cu antibiotice, desi larvele îndeparteaza bacteriile din rani cu ajutorul unor enzime proteolitice pe care le secreta. Secretiile larvelor actioneaza asupra ranilor distrugînd bacteriile, modificind pH-ul plagii si ajutînd la vindecare. Se presupune ca si miscarea larvelor înauntrul pansamentului ar stimula dezvoltarea tesutului sanatos. Printre avantajele acestei terapii se numara si disparitia mirosului specific supuratiilor, în cea mai mare parte a cazurilor.
Diabeticii pot beneficia si ei de acest tratament
Printre cazurile cele mai spectaculoase de vindecare se numara cele ale bolnavilor de diabet care adesea evita amputatiile unor membre în urma terapiei cu larve.
Din cauza starii avansate a diabetului, adesea se dezvolta ulceratii la nivelul picioarelor mai ales. Aceste rani sint forte greu vindecabile si datorita locului unde apar, dar si datorita starii generale a diabeticului. În unele cazuri au fost evitate amputari ale membrelor prin aplicarea pansamentelor cu larve care si-au facut datoria si au îndepartat tesutul necrozat si au stimulat crearea unui tesut sanatos.
Animalele domestice sint veritabili medici de familie
Fenomenul paranormal e totdeauna de actualitate
Cind vine vorba despre oameni capabili sa perceapa sau sa transmita informatii fara ajutorul celor cinci organe de simt, folosind numai influentele energetice asupra celor insufletite sau neinsufletite, atunci sigur se produce un fenomen paranormal. Cea mai simpla definitie a unui fenomen ce depaseste granitele obisnuitului ar suna cam asa: ceva bizar, inexplicabil pentru noi, oameni normali, fara aptitudini iesite din comun. Iata de ce in vechime vrajitorii erau considerati alesi, inzestrati cu darul de a vorbi zeilor si de a interpreta poruncile primite de la ei.
Telepatia la animale
Incepind cu a doua jumatate a anilor ’70, de o mare popularitate s-a bucurat in Occident fenomenul telepatiei la animale. Totusi, subiectul nu era o noutate, pentru ca inca din Antichitate erau cunoscute si apreciate capacitatile vindecatoare ale reprezentantilor regnului animal.
Sa nu uitam ca animalele domestice sint prietenii nostri
Ultimele cercetari in domeniu arata ca pisicile si ciinii inzestrati cu asemenea insusiri deosebite traiesc in medie cu trei pina la cinci ani mai mult decit oamenii ce prezinta inclinatii de acest gen. Iata citeva exemple. Calaria ne ajuta sa ne detensionam si sa ne refacem cu usurinta echilibrul psihic. Tovarasia papagalilor vorbitori atenueaza durerile cardiace. Iar joaca sau numai simpla companie a pisicilor ajuta la scaderea presiunii arteriale, la relaxarea nervilor si diminueaza semnificativ starile de anxietate.
Pisica - un doctor extraordinar
De-a lungul vietii pisica s-a dovedit a fi un student la medicina foarte silitor, devenind in cele din urma un medic experimentat. Centrul lor energetic regleaza ritmul cardiac al persoanei de care se ataseaza. De asemenea, tovarasia unei pisicute previne bolile articulatorii, durerile de cap si grabeste vindecarea ranilor stapinului sau. In sinul familiei pisica e totdeauna un ajutor real, mai ales pentru cei suferinzi. Un medicament viu, ea insasi stabileste fara urma de indoiala diagnosticul celui in cauza. Cum reuseste acest lucru, va intrebati? Ei bine, ridicind labuta spre locul care ne provoaca dureri, ea indica exact organul bolnav.
Energia pozitiva a micilor feline
Daca o lasam sa se apropie de noi si ne concentram energia pe aceleasi lungimi de unda cu cimpul ei energetic, in scurt timp durerea va inceta. Se poate spune ca e doar o senzatie, un fel de autosugestie. Dar nu e chiar asa de simplu. Rolul companionului nostru nu trebuie niciodata diminuat. Pentru ca el a fost si este medicul si medicamentul nostru. Asa ca daca vreodata brosita sau pneumonia va vor rapune, nu disperati. Aveti incredere in pisoiul dumneavoastra!
Cum ne poate vindeca o pisica
Foarte simplu. Micul prieten se cuibareste in poala noastra si incalzeste cu trupul lui locul care ne doare. Desigur, nu toata lumea crede ca ceea ce v-am povestit pina acum e adevarat. E greu de acceptat faptul ca o pisica poate fi inzestrata cu puteri tamaduitoare. Mai ales medicii sint cei mai circumspecti. Totusi nu trebuie sa minimalizam.
Sedinte de psihoterapie la domiciliu si la orice ora
Mecanismul vindecator al felinelor este extraordinar de complex. Nu intimplator el implica forte electromagnetice. Acestea stimuleaza activitatea organismului uman. Datorita cimpului electromagnetic extrem de puternic, animalele, si mai ales ciinii si pisicile, pot fi considerate psihoterapeuti ideali. De altfel, aceasta a fost si tema celei de a saptea Conferinte Internationale de la Geneva.
Fiecare tunisian cu pisica lui
Astazi oamenii de stiinta studiaza foarte serios acest fenomen. Ei recomanda cu fiecare ocazie adoptarea unui animal in fiecare familie. In Tunisia, sub fiecare acoperis descoperim o pisica. Ele sint vaccinate in mod regulat de catre medicii veterinari. De aceea ele nu prezinta nici un pericol daca zgirie pe cineva sau daca se baga pe furis in asternuturile curate.
Solutie antistres
In Franta pisicile sint foarte la moda. Ele sint considerate elemente ce favorizeaza confortul psihologic al angajatilor din magazine sau alte locuri aglomerate. Specialistii au observat ca prezenta unei pisici printre salariatii unei firme, de exemplu, detensioneaza atmosfera si reduce stresul. In compania ei, oamenii sint mai veseli, zimbesc mai des, se enerveaza mai rar si se rastesc mai putin la clienti.
Un nou tip de terapie
Un nou domeniu se dezvolta din ce in ce mai mult in medicina actuala. Este vorba despre terapia ondulatorie informationala. Acesta are la baza convergenta undelor electromagnetice de frecventa medie sau inalta. Undele corespund radiatiilor emise de organele bolnave ale trupului uman, actionind asupra insanatosirii acestora. Cu alte cuvinte, undele electromagnetice ale animalelor neutralizeaza undele emise de un organism uman bolnav.
Delfinii si paralizia cerebrala
S-a descoperit o metoda noua si originala de vindecare a copiilor care sufera de paralizie cerebrala. Boala lor poate fi cu succes tratata cu ajutorul delfinilor. Sedintele de terapie se desfasoara in clinici specializate, sub stricta supraveghere a parintilor si a cercetatorilor. Care e procedeul? Bineinteles ca delfinii nu se asaza pe marginea patului alaturi de copilul bolnav, soptindu-i la ureche un descintec. Micii pacienti inoata cu delfinii. Contactul direct cu delfinii are efecte miraculoase. Asa se produce minunea. Departe de scaunul cu rotile pentru invalizi, copilul isi recapata fortele si incepe sa mearga.
Bovinele si autismul
Si pentru bolile de ordin psihic s-au gasit solutii salvatoare. De exemplu autismul. Boala apare atunci cind copilul se inchide in sine, cind taie orice legatura cu lumea exterioara si nu mai reactioneaza la schimbarile survenite in mediul inconjurator, de parca s-a transformat intr-o statuie de piatra. Iata o istorioara foarte raspindita. In Indonezia, in defileul Cikarang, linga riul Iava, isi avea adapost o vaca sfinta. Acesta era ca un fel de tamaduitor cu puteri bioenergoterapeutice. Vaca trata bolile de inima si migrenele. Ba chiar ii linistea pe cei ce erau macinati de mustrari de constiinta sau indulcea amarul jignirilor. Fie ca sintem in anul o mie, fie acum mii de oameni vin in pelerinaj la salasul animalului sfint.
Energia negativa ne provoaca suferinta
Exista ipoteza conform careia radiatiile electromagnetice emise de o anumita materie permit atit omului, cit si animalelor sa actioneze asupra altor obiecte sau fiinte din jur. Cel mai important rol il joaca nu intensitatea radiatiilor, ci continutul informational pe care acestea il poarta. Din cercetarile efectuate la Institutul de Medicina Cosmica de doctorul in stiinte psihologice A.K. Popov reiese ca asupra omului actioneaza radiatii electromagnetice foarte puternice. In functie de intensitatea lor atitudinea individului se modifica. Cu cit sint mai puternice, cu atit persoana in cauza devine nervoasa, tensiunea arteriala creste, dind nastere senzatiilor contradictorii si uneori crizelor de epilepsie. Dupa spusele lui Popov diferitele frecvente intensificate la maximum ii poate induce omului un sentiment de spaima atit de mare, incit acesta va fi incapabil sa mai reactioneze in vreun fel. Din fericire, este o solutie - un fel generator, asemeni unui proiector, care ne poate scoate din impas.
Oricit de departe ar merge, pisica nu uita drumul spre casa
Cu totii am auzit nu o data povesti incredibile despre animale domestice care au gasit drumul spre casa de la sute de kilometri departare. Asa s-a intimplat si cu motanul Amado. Intr-o vara tirzie stapina lui s-a imbolnavit grav. Copiii au fost trimisi impreuna cu motanul la niste rude care locuiau mai la nord, la 25 de kilometri departare de orasul natal. La scurt timp de la despartirea de stapina lui, motanul a deveni foarte trist. Zacea toata ziua. Nu-si gasea linistea. La un moment dat a iesit in gradina si nu s-a mai intors. Dupa doua saptamini a ajuns la ferma unde ramasese stapina, obosit, murdar, zgiriat pe labute si orb. Dar era fericit ca va putea sa toarca iar in culcusul lui vechi de ani de zile.
Animalele au constiinta
Animalele primesc stimuli cu ajutorul cimpului informational global. Ele sint capabile sa simta inima omului, interiorul sau. Pot presimti situatiile critice in care se afla stapinii lor. De aceea, in conditii de tensiune maxima, ele isi mobilizeaza capacitatile extrasenzoriale ale creierului, devenind foarte precaute la tot ceea ce se intimpla.